Una Batalla de Flors molt especial per a Teresa

La nostra FMI participa en la batalla més floral amb les altres xiquetes preseleccionades


Cap de setmana intens el que ens espera. El diumenge la tradicional Batalla de Flors posarà punt final a la Gran Fira de València, un mes de festa en el que les places i els carrers de la ciutat han sigut els grans protagonistes amb un ampli programa de música, cultura i art. I un dia abans, en la tradicional vetlada del sopar de la Punxà, els artistes de les carrosses es reuniran en els diferents tallers per a donar el toc final a les seues creacions. I allí estarem els fallers i falleres disposats a animar-los i a no perdre’s una nit única, amb taules col·locades a través dels emblemàtics carrers que formen la Ciutat de l’Artista Faller.

L’any passat l’esdeveniment va batre rècord d’assistència amb una participació de més de 1.500 persones. Com no podia ser d’altra manera, entre els presents estaran les Falleres Majors de València, Marina Civera i Sara Larrazábal, i les seues Corts d’Honor disposades a disfrutar de l’ambient i la música.

També estaran les 73 xiquetes i 73 xiques candidates a Fallera Major 2020 en el seu primer acte oficial com a preseleccionades. Entre elles, la nostra Fallera Major Infantil, Teresa Zurano, que durant la vetlada tindrà l’oportunitat de conéixer a les seues companyes i visitar les carrosses que les portaran en la Batalla de les Flors.


Batalla de Flors

La Batalla de Flors s’obrirà amb un seguici encapçalat per la Policia Municipal de gala i a cavall. Després, començarà la cavalcada valenciana, que consta de música de tabal i dolçaina, seguida de portadors de joies i pomells, i de gropes de parelles abillades amb vestits a l’antiga.

Tot seguit, començarà la desfilada de les carrosses i els cotxes lleugers. Després d’una segona volta en què s’entregaran els premis a les millors carrosses i cotxes, es dispararà una carcassa anunciadora. És en eixe moment quan de veres començarà la Batalla de Flors, consistent en l’intercanvi de clavellons a manera de projectils entre les carrosses, els cotxes i el públic, lluita que acabarà amb la disparada d’una segona carcassa.

Tot i que la Gran Fira de València ha experimentat fases de decadència i reestructuració, en les últimes dècades la Batalla de Flors ha conservat la seua preeminència dins de la Fira, perquè, a banda de clausurar-la, ha mantingut viu bona part del seu antic esperit popular. És així com la Batalla de Flors ha sabut combinar la tradició firal, l’arrelament valencià i la disposició al canvi, fet que ha possibilitat que es conserve com el patrimoni festiu que és.

Representació fallera a les carrosses

Enguany desfilaran un total de 32 carrosses que, com en edicions anteriors, tindran una amplia representació fallera. Concretament desfilaran les Falleres Majors de València 2019, Marina Civera i Sara Larrazábal, amb les seues Corts d’Honor. També ho faran les Falleres Majors de l’any 2018, Rocío Gil i Daniela Gómez, amb les màximes representants de les seues corts d’Honor.

Per altra banda, un total de deu carrosses portaran a les 73 xiques i 73 xiquetes preseleccionades per a Fallera Major de València 2020, entre elles la nostra Fallera Major Infantil, Teresa Zurano. També participaran en la Batalla de Flors les Falleres Major i Falleres Majors Infantils de l’Horta Sud.

De la mateixa manera, han sigut molts els sectors fallers que han volgut participar amb carrossa pròpia, com ara: Mislata, El Pilar- Sant Francesc, Quart- Xirivella, la Saïdia, Poblats al Sud, Botànic- La Petxina; La Roqueta-Arrancapins, Patraix, Jesús i Camins al Grau.

Les protagonistes de les festes germanes de la Comunitat Valenciana, com les Festes de la Magdalena de Castelló o les Fogueres d’Alacant, també desfilaran pel passeig de l’Albereda, Així com, el Carnestoltes de Russafa, la Federació de Cases Regionals, la Regina dels Jocs Florals i la Federació Valenciana de Moros i Cristians.

Orígens

Introduïda en 1891 per iniciativa de Pasqual Frígola, baró de Cortes de Pallars, va començar a celebrar-se al passeig de l’Albereda, a imitació d’uns combats lúdics semblants que se celebraven amb gran esplendor a Niça, a la Costa Blava, durant les seues festes de Carnaval, i que després també s’exportarien a altres ciutats europees i espanyoles.

Ràpidament, la Batalla de Flors es va convertir en el festeig més distingit i alhora popular de la Gran Fira, i es va configurar com una gran fita social i espectacle per al conjunt de la ciutat. De fet, la Batalla de Flors es va mantindre com un dels principals actes festius i socials de l’era daurada de l’antiga Fira, que transcorre entre finals del segle XIX i el primer terç del segle XX.



Text: Falla El Palau i Junta Central Fallera